Trädgårdstrend 2023 – Den viktigaste trädgårdstrenden för 2023 enligt Tuinbranche Nederland är: Ode till naturen. Det innebär att stela former försvinner och att naturen står i centrum. Det finns alltid och överallt en plats att njuta av levande grönska. Oavsett om du är i din egen trädgård eller på en balkong eller terrass. Hållbarhet och klimatbeständighet ligger alltmer till grund för trädgården.

Trädgårdstrend 2023
Ode till naturen
Trenden är att ge naturen fritt spelrum så att trädgården får en vild karaktär med organiska och nyckfulla former. Till exempel med slingrande stigar och vilda gränser. Istället för monoton användning av växter kommer du att se många olika växter i trädgården. Prydnadsväxter varvas med grönsaker och örter. På så sätt blir trädgården också ett mecka för bland annat bin, fjärilar och fåglar. I trädgården ser du främst gröna och bruna toner, med blommor som ger färgaccenter. Vilken färg det är är av underordnad betydelse. Produkterna som används är gjorda av naturliga eller återvunna material. Beläggning ersätts av växter eller ger plats för halvbeläggning som flis eller permeabelt kakel. Detta bidrar till det naturliga utseendet och säkerställer att pölbildning förhindras vid kraftigt skyfall. Regnvattnet kan helt enkelt sjunka ner i jorden. Dessutom är det under tropiska sommardagar betydligt svalare i en miljö med mycket växter än i kaklade trädgårdar.