Hardy Perenner – Perenner är tåliga växter. De överlever varje vinter. De kommer tillbaka varje vår för att blomma igen på det nya året.

Härdiga perenner
För att överleva perioder av frost har tåliga växter förmågan att överleva extrem kyla. Detta kallas härdning. Detta minskar mängden vatten i växten och ökar sockerhalten i växtcellerna. Man kan säga att de skapar frostskyddsmedel så att de inte fryser. Vissa växter kan göra det bättre än andra. Perenner är riktiga stjärnor i den.

De flesta perenner dör ovan jord på hösten, som larksporre (Delphinium), höstanemon (Anemone) och kaukasisk förgätmigej (Brunnera). På vintern gömmer de sig i marken. Tittar man noga kan man ofta se de nya tillväxtpunkterna. De gror igen på våren.

Evergreen
Dessutom finns det vintergröna perenner. De behåller sina löv året runt. Exempel på vintergröna perenner är julros (Helleborus), purplebell (Heuchera) och skomakarväxt (Bergenia). De ger färg och atmosfär till din trädgård eller balkong året runt.